sábado, 4 de noviembre de 2017

Resenya teatre


TRES NOBLES EN UN GRAPAT I UN SOLDAT ENAMORAT

Resultado de imagen de tres nobles en un grapat i un soldat enamorat

Lluch, Enric (2011). Tres nobles en un grapat i un soldat enamorat. Alzira: Edicions Bromera (col·lecció “Micalet teatre”), 104 pàgines.

       A continuació farem un anàlisi descriptiu i valoratiu del llibre Tres nobles en un grapat i un soldat enamorat. Aquest llibre fou escrit per Enric Lluch l’any 2011 per a la col·lecció “Micalet teatre” de l'editorial Bromera.

       Enric Lluch va nàixer a Algemesí l’any 1949 i, amb tota seguretat, és un dels escriptors valencians més coneguts del panorama actual de la literatura infantil i juvenil. Es dedica exclusivament a escriure i a fer trobades amb els lectors en les innombrables sessions d’animació lectora que fa als centres escolars o en les tertúlies i clubs de lectura en què participa. A més, aquest autor es llicencià en Història i Geografia de la Universitat de València i, durant molts anys, es dedicà a l'ensenyament. El contacte dia a dia amb els xiquets i les xiquetes va fer que començarà a interessar-se per la ficció i la narració d’històries. L’any 1991 publicà la seua primera narració, Potosnàguel, i també Pallorfeta. Altres títols d’obres de literatura infantil i juvenil que va escriure van ser: El rei Panxut redola i el rei Primal s’envola, les lletres fan fugina, Un quixot amb bicicleta o Quatre soques fan un pont, entre moltes altres. I com és lògic, tota aquesta infatigable tasca a favor de la creació literària li ha valgut el reconeixement de nombrosos premis importants com el Samaruc, el Premi Vicent Silvestre, el Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia València, entre altres. Amb l’obra aquesta, Enric Lluch s’estrena com a autor teatral. Però això no és del tot cert, ja que el teatre per a Enric Lluch ha sigut sempre una de les seues aficions. Aquesta obra va rebre el Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal.

D’altra banda el llibre està il·lustrat per Fran Parreño. Aquest il·lustrador nascut a Alcoi en 1981 va estudiar la carrera d’il·lustració a la seua ciutat natal. Des dels inicis dels anys del cicle formatiu d’il·lustració va combinar els estudis amb els primers encàrrecs professionals: il·lustració publicitària i un gran nombre d'encàrrecs i premis en concursos de cartells. Fins hui, està més especialitzat en il·lustracions d'editorials (Sm, Bromera, Círculo de lectores, Grupo 62, etc).

        L’obra de teatre conta la història d’amor d'un soldat. Aquest anomenat Fabregat està enamorat de la princesa Teresa, filla del rei i la reina. Però aconseguir el seu amor és molt difícil, ja que el rei ha decidit casar-la amb un home que posseïsca títols i riqueses, i Fabregat no té ni una cosa ni l’altra. A més d’això, ha de fer de vigilant a les portes del castell advertint de l’arribada dels tres  possibles pretendents de la princesa. Però amb l’ajuda del seu amic Mustafà, amb molt d’enginy i bondat, el protagonista aconseguirà quedar-se amb la princesa desbaratant les intencions dels tres aspirants.

        El tema del llibre és l’amor, ja que el jove i humil soldat vol ser el futur marit de la princesa Teresa, i s’enfronta a els seus pretendents procedents d’indrets diferents del regne en què transcorre la història. És un tema que provoca un conflicte, ja que tots lluiten per aconseguir l'amor de la princesa. A més aquesta obra pretén fer riure i entretenir tant el lector com l’espectador i, en aquest aspecte, l’ús del vers per al diàleg dels personatges no és un recurs gratuït, perquè la rima fa que el ritme de la lectura siga ràpid i que es donen, situacions que provoquen riure.

A més, la construcció d’uns diàlegs amb una gran varietat d’expressions i frases fetes que acosten el llenguatge escrit a la parla popular fan que l’obra siga fàcil d’entendre pels lectors i que, a vegades, ens recorda la pel·lícula de Shrek pel contrast entre uns personatges típics d’una època medieval, com el rei, la reina, la princesa, els nobles..., i unes actuacions, reaccions i maneres de parlar més adequades a l’època actual.

      Aquesta obra està destinada per a xiquets de 9 anys i pense que el llibre està molt bé enfocat, ja que l’argument que tracta el llibre és molt senzill i com juga amb la poesia com he dit abans, és fàcil d’entendre la trama i la finalitat del llibre. A més la seua extensió és curta per ser una obra de teatre.
Com que en aquesta etapa els alumnes estan iniciant-se en la lectura autònoma, és molt probable que troben dificultats per a entendre el text complet, algunes d’elles puc ser que no comprenen les rimes que es fan al llarg de la història fins i tot hi haja paraules de vocabulari massa difícils per als infants.  És per tant que el llibre té un equilibri entre els texts i les il·lustracions, de manera que col·laboren per a aconseguir el seguiment de la trama.

A més el llibre, com la majoria d’aquest, pot ajudar a aprendre nou vocabulari. No obstant això, el llibre és comprensible i s’adequa a l’edat del lector.

      La lectura no és guiada per ningú narrador, solament apareixen uns aclariments al començament de cada seqüència per situar al lector de l’espai i els personatges. Els personatges són versemblants, no es transformen al llarg del relat. Tanmateix, l’obra es pot representar per un grup reduït d’actors, perquè hi intervenen huit personatges bàsics, a més d’altres- els Ocells, Gegant i Drac- que no parlen i que poden ser representats per ombres projectades, per titelles, etc. En qualsevol cas, l’obra permet, a més d’una lectura individual, una lectura col·lectiva en veu alta. No sempre llegim teatre per a representar el text en una escena, encara que aquesta possibilitat o finalitat sempre la tenim a la nostra disposició. Per això, de cara a una lectura dramatitzada o per a una millor comprensió de l’obra, pot ser-nos útil conéixer les característiques i la identitat de cada personatge.

       A continuació, farem una breu descripció de cada un dels personatges de la història. El soldat és el personatge principal de l’obra, ja que és el que més intervé en totes les seqüències. Des del començament, ha d’aconseguir l’amor de la princesa. En conseqüència, ha de tenir una imatge de bon xic, noble i responsable, encara que innocent i tímid, i, per això, poc decidit. Mustafà, moro, a més de ser amic de i confident del soldat Fabregat, és el complement necessari del protagonista, sense el qual serà impossible el desenllaç feliç de la trama. A més, és un personatge llest i posseeix habilitats afalagadores amb les quals convenç els altres personatges d’allò que vol i aconsegueix la complicitat del públic. El Marqués de la Maça, el comte de Montortal i el Baró de Molina, són els tres nobles que tenen el propòsit de conquistar a la princesa. El primer de tots, és un dels antagonistes que s’oposen a la felicitat del protagonista, el soldat Fabregat. Des del primer moment no apareix vestit com un noble cavaller, sinó de manera ridícula, amb la camiseta interior que li arriba fins als genolls. El segon dels nobles es presenta vestit de cavaller, però una vegada comença a parlar es veu que és un arrogant. I el tercer i últim pretendent de la princesa, és qui millor vist de tots. A més és un personatge excessivament preocupat per l’aspecte extern i amb un temperament poc simpàtic, perquè parla sempre com enfadat. Per tant, no costa gens veure’l com un egoista i cregut que pensa que tots l’han d’entendre per obligació.

          Finalment, la família reial, el rei és un home comprensible i paternal amb la seua filla. La reina té les mateixes característiques generals descrites pel rei. La princesa, Teresa, en un primer moment accepta la voluntat del rei de casar-se amb un noble pretendent, però més endavant es fixa en el soldat amb qui finalment va acabar.
El llibre es presenta en un format lleuger. La coberta és atractiva, ja que porta un dibuix dels personatges protagonistes que més endavant coneixerem. A més porta informació bàsica com el nom del llibre, el seu autor, l’il·lustrador, l’editorial, i el premi que ha rebut aquesta obra. La contracoberta és una mica menys atractiva, on podem trobar l’edat dels destinataris, un breu resum de l’obra i una petita biografia de l’autor.

       Quant a l’interior del llibre, la grandària de la lletra és adequada per a l’edat del destinatari i la impressió de qualitat. El text té coherència amb les imatges que apareixen al llarg de l’obra, encara que aquestes no són abundants. A més, els personatges, com ja he dit abans, tenen trets únics i expressions canviants que permeten diferenciar-los i susciten emocions.

Finalment, donarem la nostra valoració personal sobre el llibre.

       Des del començament, la trama m’ha agradat molt, ja que pense que el tema que tracta sempre genera curiositat entre els lectors. A més, com que no és una obra de narrativa, ens hem mostrat més curiosos i amb ganes de llegir el llibre. Com he dit al començament, és un llibre molt fàcil de llegir i que podem trobar rimes que fan la lectura més amena i divertida.
Com hi ha conflictes, entre el soldat i els pretendents de la princesa, l’obra genera curiositat que conviden a continuar amb la lectura.

          
    El llibre conta unes seqüències molt bé estructurats on es desenvolupa els conflictes i el desenllaç. El final és inesperat. També es pot utilitzar el llibre per fer activitats a classe de dramatització i que els xiquets aprenen a representar, a més de fomentar la companyonia. Finalment, aquest llibre és una obra que val la pena llegir, tant xiquets com adults.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Valoració global

Primerament, m'agradaria dir que l'assignatura ha estat bastant curta, a causa que en aquest quadrimestre teníem les pràctiques i...